Korvaako matkavakuutus koronan?

Vuosi 2020 toi mukanaan koronaviruksen, joka on osoittautunut haasteelliseksi monille. Teimme taustatutkimuksen, miten matkavakuutus suhtautuu koronaan.

Teimme listauksen, joka sisältää vakuutusyhtiöiden matkavakuutusten käytännöt sairastumistapauksissa ja koronakohtaiset (COVID-19) linjaukset.

Korvaako matkavakuutus sairastumisen?

Lähtökohtaisesti vakuutus korvaa matkalla sattuneen sairauden tai tapaturman. Mikäli siis sairastut matkallasi koronaan, sairaudesta aiheutuvat kulut korvataan vakuutusten matkasairauteen liittyvien pykälien mukaisesti. Jos sairastut koronaan ja joudut kahden viikon karanteeniin, matkavakuutus korvaa tälle ajankohdalle maksetut matkat.

Vakuutusyhtiöt edellyttävät, että matkavakuutuksesi on ostettu ennen tiettyä ajankohtaa, jotta se korvaa koronasta aiheutuvat kulut. Ota yhteyttä asiakaspalveluun vakuutusyhtiössäsi ja selvitä tarkka ajankohta.

Vakuutusyhtiöiden käytännöt koronan suhteen

Eri vakuutusyhtiöillä on hieman toisistaan poikkeavia käytäntöjä matkan keskeytymisen tai peruuntumisen suhteen. Listasimme alle vakuutusyhtiöiden tämänhetkisiä käytäntöjä.

IF:n matkustajavakuutus korvaa koronasta aiheutuneita kuluja oman matkapäivämäärätaulukon mukaisesti. Ehtona on, että matkavakuutus on ostettu WHO:n pandemiajulistuksen jälkeen. Tämän jälkeen ostetut vakuutukset eivät korvaa koronan takia aiheutuneita matkakuluja.  

OP Pohjolan matkustajavakuutus, johon kuuluu lisämaksullinen kriisiturva, korvaa poikkeuksellisesti koronasta johtuvia matka- tai peruuntumiskuluja. Ehtoina on, että vakuutus on otettu aikavälillä 6.5.2013-12.3.2020, matka on varattu ennen 12.3.2020 ja matkan lähtöön on alle kaksi kuukautta. Kriisiturvaan lukeutuu viranomaisten kehotuksista aiheutuvat lisäkulut, kuten ennenaikainen maasta poistuminen.

Myös OP Pohjola kehottaa hakemaan koronaviruksen aiheuttaman kulun korvausta ensin matkanjärjestäjältä tai lentoyhtiöltä.

LähiTapiola korvaa matkasairauden pykälien perusteella kulut, jos sairastut koronavirukseen matkan aikana ja siitä koituu kuluja. LähiTapiola korvaa tapauskohtaisesti matkasi myös silloin, jos kanssamatkustava lähiomainen esimerkiksi samassa taloudessa asuva sairastuu matkan aikana.

Pohjantähti korvaa matkan aikana koronaan sairastumisesta johtuvat kulut, mukaan lukien paluumatkan lykkääntymisestä aiheutuvat lisäkulut. Muissa tapauksissa matkan peruuntumisesta tai pitkittymisestä aiheutuneita kuluja ei korvata.

Fennia korvaa muiden vakuutusyhtiöiden tapaan omasta sairastumisesta johtuvat hoitokulut, sekä tapauskohtaisesti sairastumiseen liittyvät matkan keskeytymiskulut. Fennia ei korvaa muista olosuhteista johtuvien syiden takia peruuntuneita matkoja. Tähän lukeutuu esimerkiksi maiden asettamat matkustuskiellot.

Epidemiaan sairastuminen ulkomailla

Mikäli joudut matkustamaan ulkomaille, kannattaa mukaan ottaa vakuutusyhtiön matkavakuutuskortti. Kannattaa myös selvittää, mikäli vakuutusyhtiölläsi on sopimuslääkäreitä matkakohteessasi.

Jos sairastut matkallasi ja maksat kulut itse, säilytä kuitit. Niitä vaaditaan korvaushakemuksessa. Korvaushakemuksen voit tehdä kaikkialla maailmassa vakuutusyhtiön verkkohakemuksilla tai soittamalla asiakaspalvelunumeroon.

Vakuutusyhtiöt suosittelevat tällä hetkellä sähköisiä asiointikanavia, sillä puhelinpalvelut ovat ruuhkautuneet. Ohjeet ja linjaukset päivittyvät tilanteen eläessä, joten on suotavaa seurata oman vakuutusyhtiön linjauksia ja Suomen hallituksen ohjeistusta. 

Ulkomaille matkustettaessa tulee tehdä ulkoministeriön matkustusilmoitus. Näin Suomen ulkoministeriö saa yhteystietosi ja matkasi tiedot ja voi tarvittaessa olla sinuun yhteydessä. Matkustusilmoitus tehdään ulkoministeriön sivuilla olevan lomakkeen kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *