Millainen hyttyskesä on luvassa 2020?

Suomen hyttystilanteessa on ollut ratkaisun paikka viimeisten viikkojen aikana. Etelä-Lapissakin hyttyset ovat lähteneet jo pikkuhiljaa kuoriutumaan. Vielä keväällä näytti siltä, että siellä pitkä talvi vaikuttaa hyttysten määrään. Nyt kuitenkin viimeisten kahden viikon aikana sää on lähtenyt lämpenemään voimakkaasti ja tämä näyttäisi johtavan siihen, että hyttysiä on tulossa normaali määrä pitkittyneestä talvesta huolimatta. 

Lapissa näytti vielä pari viikkoa sitten siltä, että siellä ei olisi hyttysiä vielä juhannuksena. Nyt kuitenkin tilanne on muuttunut ja Lappiin voidaan odottaa normaalia hyttyskesää.

Hyttysten määrään vaikuttaa myös lumen sulamistapa. Jos lumi on kuivunut pois, se ei ole jättänyt taakseen hyttysille munimiseen oivallisia lammikoita. Mutta jos lumi on lähtenyt sateiden mukana, voi olla mahdollista, että hyttysiä on odotettavissa enemmän. Sateiden mukana lähtenyt lumi nimittäin jättää jälkeensä hyttysille mieleisiä lammikoita.

Etelä-Suomen lumitilanne oli surkea, sitä ei nimittäin juurikaan ollut. Etelässä hyttystilanne voi siis poiketa aiemmasta. Hyttysiä saattaa olla tiedossa entistä vähemmän. Tosin siellä missä on satanut lähiaikoina, hyttysiä voi olla enemmän. 

Hyttysmääriä voi kuitenkin vain arvioida, mutta siitä voidaan olla varmoja, että hyttysiä tulee olemaan kaikkialla Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *