Irmeli Tefke toi partiolippukunta Muurahaisten tervehdyksen Mikkelin NNKY:n 110-vuotisjuhlassa. Kuvassa vas. Mirja Tarssanen ja Leena Parkkonen. Kuva: Hilveliisa Ukkonen

NNKY:n saama kuvakortti, jossa on Mikkelin NNKY:n perustama partiolippukunta Muurahaiset (kuva 1940–1950-luvulta).

Mikkelin NNKY 110 vuotta

25.10.2011 17:13

TEKSTIKOKO: AAA

NNKY-liike toimii 120 maassa ja sen toiminnassa on mukana noin 25 miljoonaa naista ja tyttöä. Mikkeliin NNKY eli Nuorten Naisten Kristillinen yhdistys saapui Bertha Hermanssonin tuomana 110 vuotta sitten.

Naiset kaipasivat 1800-luvun lopulla sekä yhteiskunnallista että hengellistä itsenäisyyttä. NNKY vastasi molempiin tarpeisiin. Se oli uudenlainen uskonnollinen liike, sillä se oli tarkoitettu vain naisille.

– Kaupunkiimme oli saatu juuri rautatie ja sitä pitkin tänne matkasi Helsingistä topakka ja määrätietoinen nainen, neiti, opettajatar Bertha Hermansson (pyhäkoulutyö). Hän oli päättänyt, että Mikkeliin pitää perustaa NNKY:n osasto. NNKY-liikehän oli muutama vuosi aiemmin rantautunut Suomeen, kertoo Leena Parkkonen, Mikkelin NNKY:n puheenjohtaja.

Kun Hermansson saapui Mikkeliin täällä oli asukkaita 3 693, joista naisia 1 960. Yhdistys aloitti pitämällä ensin kokoontumisia kodeissa, sittemmin tyttökoululla ja vuonna 1925 seurakuntatalolla sen valmistuttua.

Sodan aikana seurakuntatalo toimi sotasairaalana, mutta se myöhemmin tuhoutui pommituksissa. NNKY:n toiminta kuitenkin jatkui vaikeuksista huolimatta.

Hyvää tekevää toimintaa

NNKY:llä on monia, jopa vuosikymmeniä kestäneitä toimintamuotoja, esimerkiksi alusta alkaen pidettyjä jäseniltoja järjestetään yhä nykyäänkin. Viime vuosina jäseniltojen teemana on ollut esimerkiksi tutustumista eri kansallisuuksia olevien naisten elämään.

NNKY aloitti kaupungissamme myös pyhäkoulutoiminnan, jota sittemmin jatkoi seurakunta. Toimintaan kuuluivat raamattupiirit, laulukuorokin, ja ompelu- ja käsityökerhojen myyjäisten tuottoja lahjoitettiin lähetystyöhön.

NNKY:n nuorten pyynnöstä perustettiin partio vuonna 1930 ja se toimi Mikkelin Muurahaisten nimellä.

Vuosien varrella NNKY:n avustamia hyväntekeväisyyskohteita on lukuisia ja apua järjestön kautta on saanut moni elämän syrjäyttämä.

Itu-projekti ja Sylkky

Itu-projekti on toiminut Mikkelin NNKY:ssä jo vuosia. Sen tarkoituksena on antaa vertaistukea tarjoten uusia näkökulmia omaan elämäntilanteeseen raskauden keskeytyksen jälkeen. Kohderyhmänä ovat myös kriisiraskaustilanteessa olevat sekä aborttia harkitsevat. Tähän toimintaan NNKY:ssä kuuluu Itu-neuvontapuhelin, joka vastaa ma–pe kello 17–21 numerossa 050 4015 567.

Mikkelin NNKY:n aloitteesta käynnistyi myös Sylkky-toiminta. Yksinhuoltajien kohtaamispaikka Sylkky on avoinna maanantaisin kello 9.30–11.30 ja se kokoontuu seurakuntakeskuksen kokouskellarissa, Savilahdenkatu 20:ssa. Mukaan voi tulla jokainen yksin lastaan hoitava vanhempi joko yksin tai lasten kanssa riippumatta siitä, miten on päätynyt yksinhuoltajaksi. Kokoontumisissa on maksuton aamupala ja lastenhoito.

Artikkelin historiatiedot: NNKY:n historiikki, Mirja Tarssanen ja Leena Parkkonen.